Czy widzieliście kiedyś czekoladę pod mikroskopem?
Z okazji Dnia Czekolady, który przypada na 12 kwietnia, przyjrzeliśmy się jej na 10 000-krotnym przybliżeniu z pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM).
Fotografia wykonana na skaningowym mikroskopie elektronowym przedstawia zdjęcie w mikroobszarze próbki czekolady deserowej. Wykonano również analizę składu pierwiastkowego EDS, który wykazał, oprócz podstawowych pierwiastków węgla C i tlenu O, dużą zawartość magnezu Mg. Tak znaczny udział magnezu w czekoladzie potwierdza jej pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka.
Czy czekolada w takim razie jest zdrowa?
Pomijając jej kaloryczność, jedzenie czekolady przynosi wiele korzyści, m. in.:
✅ Poprawia nam nastrój dzięki zwiększeniu wydzielania endorfin
✅ Dodaje energii
✅ Wspomaga pracę mózgu
✅ Reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
✅ Przyspiesza metabolizm
✅ Wspomaga układ nerwowy i odpornościowy
✅ Zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udarów mózgu
✅ Poprawia krążenie
Jedzmy więc na zdrowie!
Sieć Badawcza Łukasiewicz dostarcza atrakcyjne, kompletne i konkurencyjne rozwiązania technologiczne. Oferuje biznesowi unikalny system „rzucania Wyzwań”, dzięki któremu grupa 4 500 naukowców przyjmuje wyzwanie biznesowe i proponuje przedsiębiorcy opracowanie skutecznego rozwiązania wdrożeniowego. Angażuje przy tym najwyższe w Polsce kompetencje naukowców i unikalną w skali kraju aparaturę naukową. Co najważniejsze – przedsiębiorca nie ponosi kosztów związanych z przygotowaniem koncepcji prac badawczych. Łukasiewicz w dogodny sposób wychodzi naprzeciw oczekiwaniom biznesu. Przedsiębiorca może zdecydować się na kontakt nie tylko przez formularz na stronie lukasiewicz.gov.pl/biznes, ale także w ponad 50 lokalizacjach: Instytutach Łukasiewicza i ich oddziałach w całej Polsce. Wszędzie otrzyma ten sam, wysokiej jakości, produkt lub usługę. Potencjał Łukasiewicza skupia się wokół takich obszarów badawczych jak: Zdrowie, Inteligentna i Czysta mobilność, Transformacja cyfrowa oraz Zielona, niskoemisyjna gospodarka.